Tong Ho jeb ēdamās krizantēmu lapiņas
  • Latīņu val. : Glebionis coronaria (Chrysanthemum coronarium).
  • Angļu val. : Edible chrysanthemum, chop suey green, Garland chrysanthemum.
  • Ķīniešu val. : tonghao, 皇帝 huangdi cai.
  • Holandiešu val. : Tong ho.
  • Spāņu val.: Crisantemo, Tong ho.
  • Krievu val.: Хризантема увенчанная, или овощная, или салатная.              
  • Japanese: 春菊 shungiku.
  • Franču val.: Chrysantheme comestible.
  • Itāļu val.: Crisantemo commestibile, tong ho, shungiku.
  • Vācu val.: Salatchrysantheme, shungiku, tong ho.
  • Poļu val.: Chryzantema jadalna, chryzantema chińska jadalna, shungiku, tongho, tangho.
  • Latviešu: Tong ho, ēdamās krizantēmu lapiņas, šungiku.
  • Lietuviešu val.: Chrizantemas – šungikus, tong ho.
  • Igauņu val.: Söödav krüsanteem.

Tong ho jeb ēdamās krizantēmu lapiņas ir ļoti populāras sastāvdaļas Ķīnas, Japānas un Vjetnamas dažādos ēdienos. Mūspusē gan vairāk piemin krizantēmu ziedu lietošanu uzturā.

Pārsvarā ir sastopami divu veidu tong ho – sīklapu un platlapu. Sīklapu ir ar smalkām dziļi izrobotām lapiņām, ātri augošas un lēni izziedošas. Platlapu – lielām, platām un biezākām lapām, lēnāk augošas un ne tik lielu izturību pret izziedēšanu. Garšas ziņā un salizturībā priekšroka ir sīklapu tong ho.

Audzēt tong ho ir samērā vienkārši. Aug labāk vēsos, mitros apstākļos, optimālā augšanas temperatūra +20°C. Augstākā vai zemākā temperatūrā augi attīstās lēni. Karstuma ietekmē kļūst rūgtāka lapiņu garša. Ar tiešo sēju sēj 10 x 10 cm attālumā, sīklapu  – 5 x 10 cm, dīgšanai nepieciešams liels mitrums augsnē. Ražu var novākt aptuveni 30 dienas pēc iesēšanas, kad augs sasniedz 30cm garumu. No viena auga var novākt vairākas ražas.

Ražas uzglabāšana +5°C, relatīvais gaisa mitrums: 90-95%

Tong ho ir ļoti izturīgs gan pret slimībām, gan kaitēkļiem.

No šķirnēm var ieteikt ‘’Green Shungiku’’, ‘’Salad Shungiku’’ un ‘’Broad Leaf’’.

Skatīt foto galeriju...


 .