Kailāni jeb Ķīnas brokoļi

  • Latīņu val.: Brassica oleracea var. alboglabra.
  • Angļu val.: Chinese kale, chinese broccoli, kailan, kailaan, gai lan.
  • Ķīniešu val.: , Gai lan(kantoniešu dialektā), jie lan(mandarīnu dialektā).
  • Krievu val.: Китайская брокколи, кайлан, гайлан.
  • Holandiešu val.: Kailan, kai lan, kailaan, gailan, gai lan.
  • Spāņu val.: Gai Lan.
  • Franču val.: Le brocoli chinois, kai-lan, gai lan, le kaylan.
  • Itāļu val.: Broccoli cinese, kai lan, gai lan.
  • Vācu val.: Chinesischer Brokkoli, kai-lan, gai-lan, Chinesischer Stängelkohl Kailaan.
  • Poļu val.: Chiński brokuły kai-lan, gai-lan; chińska kapusta kai-lan, gai-lan, chiński kale.
  • Latviešu val.: Ķīnas brokoļi, kailāni.
  • Lietuviešu val.: Kiniški brokoliai kai-lan.
  • Igauņu val.: Hiina brokoli kailaan.

Kailāni (Brassica rapa var. alboglabra) jeb Ķīnas brokoļi ir viengadīgi kāpostaugi ar biezām, zili-zaļām vaskainām lapām. Kailānu ēdamā daļa ir sulīgais ziedkāts (diametrs 1- 2,5 cm) ,sāndzinumi un lapas. Stublājs ir saldens, kraukšķīgs. Augi sasniedz 30-45 cm augstumu.

Optimālā audzēšanas temperatūra tuneļos 18-24° C, nepieciešama laba ventilācija. Kvalitatīvāku ražu var novākt, kailānus audzējot vēsākos laika apstākļos, agri pavasarī un vasaras otrā pusē. Garās dienas apstākļos un lielā karstumā mēdz agri izziedēt. Kailāni spēj izturēt salnu līdz pat -10°C segtajās platībās .

Kailānus stāda retāk nekā Ķīnas kāpostus-20x20 cm. No iesēšanas līdz ražas novākšanai paiet aptuveni 40-50 dienas atkarībā no šķirnes un gadalaika. Tuneļos izstādītus 2 nedēļu vecus stādus, jau var novākt pēc 4 nedēļām. Ražu vāc ar rokām, vēlams agri no rīta. Mazdārziņos no viena auga, var iegūt pat vairākas ražas, komerciālā audzēšanā tas nebūs izdevīgi.

Optimālais barības elementu daudzums augsnē (mg/l) :

pH N P2O5 K2O CaO MgO Elektrovadītspēja,mS/cm
7.0-7.5 100-120 90-110 400-600 2000-2500 250 2.0-2.7

Audzējot siltumnīcā, var iegūt sulīgus un kraukšķīgus kailānus ar maigi saldenu garšu. Uzturā izmanto visu augu. Stublāju ar lapām apvāra vai tvaicē, pievieno zupām, sautējumiem vai stir-fry (cept, nepārtraukti maisot).

Ražas uzglabāšana: Relatīvais gaisa mitrums: 90-95% ,  Temperatūra: 0° līdz +5° C

Pārbaudīta vērtība - šķirne ‘’Kichi’’.  

Skatīt foto galeriju...                    

 .