Baltie Pak Čoi
  • Latīņu val. : Brassica rapa chinensis
  • Angļu val. :   White pak choy, white bok choy(ASV)
  • Ķīniešu val. : Yu cai(mandarīnu), baak choi(kantoniešu), qīng cài (šanhajas)
  • Holandiešu val. :  Paksoi, witte paksoi
  • Spāņu val.:  Pak choi, pok choi, mini pak choi blanco
  • Krievu val.:
    Белый пак чой, китайская белая капуста, китайская капуста, черешковая капуста, горчичная капуста, сельдерейная капуста, бок чой
  • Franču val.: Blanc pak choï.
  • Itāļu val.: Pak choi, bok choi, pak choi bianco.
  • Vācu val.: Der Chinesische Senfkohl pak choi, mini-pak choi.
  • Poļu val.: Chińska kapusta białoogonkowe pak choi, pak choy, bok choy.
  • Latviešu val.: Pak čoi, pakčojs
  • Lietuviešu val.: Baltas kiniškas kapūstas, kininiai bastučiai - bok choy, pak choi.
  • Igauņu val.: Hiina kapsas, hiina lentnaeris, paksoi, bok choi, pac choi.

Šajā lapā par otru pak čoi veidu, kas ķīniešu valodā nozīmē ‘’baltais dārzenis’’. Ir šķirnes, kuras sasniedz 45-60 cm, mini 10-15 cm, pundurveida 5-7 cm augstumu.

Eiropā vasaras periodā baltos pak čoi pārsvarā audzē Lielbritānijā un Holandē, ziemas periodā - Spānijā, Itālijā. Vispieprasītākā ir tieši mini šķirne gan no vairumtirgotāju, gan no restorānu puses.

Komerciālā audzēšanā pak čoi audzē pārsvarā ar tiešo sēju, bet var arī ar dēstu izstādīšanu. Sēšana ir izmaksu ziņā ir lētāks variants, savukārt stādīšana ļauj izaudzēt kvalitatīvāku produkciju, iegūt vairāk ražu audzēšanas sezonā. Sēšanu veic ar precīzas izsējas pašgājējtipa ‘’Bassi&Bassi’’ sējmašīnu, kas dod iespēju iestatīt rindu skaitu, atstatumu starp rindām, sēšanas biezību un dziļumu, kā arī ātri iztukšot sēklas tvertni. Nedēļas laikā veic 2-3 sēšanas, atkarībā no nepieciešamā ražas daudzuma. Ir pieejamas arī pašgājējtipa stādāmmašīnas, kuras plaši izmanto tuneļos. Mašīnu apkalpošanai nepieciešami 2-3 cilvēki, kas veic dēstu izvietošanu uz izstādīšanas lentas.

Baltajiem pak čoi ideāla augšanas temperatūra siltumnīcā ir 18-25°C. Sēšanas un stādīšanas biezība ir atkarīga no šķirnes. Sēj un stāda 7-10 cm citu no cita rindā un 15 cm starp tām.

Baltos pak čoi var audzēt arī atklātās platībās. Lai būtu kvalitatīva raža ir nepieciešami lieli ieguldījumi - platība ir jāiežogo, jāierīko laistīšanas sistēma, neiztikt bez agroplēves, regulāra augu apsmidzināšana ar aizsardzības līdzekļiem. Spēcīga lietus gadījumā var zaudēt visu ražu, jo netīri, ar augsni kātiņu iekšpusē, nederēs lielveikalu plauktam. Brāķēti tiek arī augi ar spradžu bojātām lapām, kas visbiežāk notiek karstā un sausā laika posmā.

Sējot siltumnīcā, mini pak čoi var novākt jau pēc 30-40 dienām, izstādot dēstus ar 2-3 īstajām lapām – aptuveni 17-21 dienām. Ražu parasti novāc ar rokām, griežot ar nazi, vecākās lapas atstāj zemē.  

Uzglabāšana pie 0-5°C temperatūras, 90-95% relatīvā gaisa mitruma.

Baltajiem pak čoi ēdamā daļa ir viss augs - tumši zaļās lapas un sulīgie, baltie kātiņi.

Ieteicamas šķirnes ir ‘’Shiro F1’’, ‘’Macau F1’’.

Skatīt foto galeriju...


 .